Choose your language

  • Rury najwyższej jakości
    Rury najwyższej jakości
  • Wieloletnie doświadczenie
    Wieloletnie doświadczenie
  • Europejskie standardy
    Europejskie standardy

PN-EN 10217-4 Rury stalowe do urządzeń ciśnieniowych, zgrzewane, do zastosowań w temperaturze obniżonej

PN-EN 10217-4

Rury stalowe ze szwem do zastosowań ciśnieniowych -- Warunki techniczne dostawy -- Część 4: Rury zgrzewane elektrycznie ze stali niestopowych z określonymi własnościami w temperaturze obniżonej

Zakres normy:

Określono warunki techniczne dostawy rur elektrycznie zgrzewanych o przekroju okrągłym z określonymi własnościami w temperaturze obniżonej, wykonanych ze stali niestopowej. Określono wymagania, pobieranie próbek oraz metody badań.

Rury ze szwem o przekroju okrągłym , wykonane ze stali niestopowej z określonymi własnościami w temperaturze obniżonej./ o 10,2 do 508 mm /

Gatunki stali: P215NL i P265NL
 
Przebieg wytwarzania rur i warunki dostawy :

  • Normalizowana taśma walcowana
    formowanie na zimno , zgrzewanie i normalizowanie szwu lub rury
  • Taśma walcowana na gorąco lub normalizowana
    formowanie na zimno , zgrzewanie i normalizowanie
    formowanie na zimno , zgrzewanie i redukowanie na gorąco i normalizowanie
    formowanie na zimno , zgrzewanie i redukowanie na gorąco w temp. dającej stan normalizowania

 

Badania obowiązkowe
dla kategorii TC1 dla kategorii TC2
Analiza wytopowa
Próba rozciągania w temp. pokojowej
Próba spłaszczania lub rozciągania pierścienia
Próba roztłaczania na trzpieniu lub próba roztłaczania pierścienia
Próba udarności w obniżonej temp./-40 d0 +20 st.C/ zgodnie z tablicą 5
Próba szczelności
Kontrola wymiarów
Badanie nieniszczące zgrzeiny na wady wzdłużne Badanie nieniszczące zgrzeiny i korpusu rury na wady wzdłużne
 Badania dodatkowe:
Analiza kontrolna
Próba rozciągania zgrzeiny w temp. pokojowej
Pomiar grubości ścianki w oddaleniu od końców
  Badanie nieniszczące na wady poprzeczne
  Badanie nieniszczące na rozwarstwieni

 

Skład chemiczny (analiza wytopowa), w % masy.